Mis, bir çox fermentdə olan həyati bir essensial mineraldır. Hemoglobinin sintezi, redoks prosesləri, birləşdirici toxumanın əmələ gəlməsi, piqment melaninin sintezi və sinir sisteminin işləməsi üçün lazımdır.
Bir çox qidalarda mis var: qoz -fındıq, şokolad, göbələk, taxıl, bəzi dəniz məhsulları, qaraciyər, quru meyvələr. Kiçik miqdarda mis içməli suya mis borulardan, mis qablardan daxil olur. Bu mikroelement bağırsaqda sorulur, sonra zülallara bağlanaraq toksik olmayan bir formaya çevrilir və qaraciyərə nəql olunur. Qaraciyərdə mis yığılır və zərurət yarandıqda ceruloplasmin zülalı ilə birlikdə bədənin müxtəlif hissələrinə çatdırılır. Qan dövranı zamanı misin 95% -i seruloplazminlə, qalan 5% -i isə albuminlə əlaqələndirilir. Misin az bir hissəsi qanda sərbəst formada mövcuddur. Qanda miqdarının çoxluğu zamanı bədəndən öd və sidiklə xaric olur. Normalda sidikdə mis əhəmiyyətsiz miqdarda aşkarlanır. Mis çatışmazlığı və ya artıqlığı nisbətən nadirdir, lakin ağır nəticələrə səbəb olur.
- Analizdən 2-3 saat əvvəl yemək yeməyin, qazsız təmiz su içə bilərsiniz.
- Müayinədən 30 dəqiqə əvvəl siqaret çəkməyin.
- Wilson-Konovalov xəstəliyindən şübhələnirsinizsə (Kaiser-Fleischer üzükləri, qaraciyər patologiyası və nevroloji xəstəliklər).
- Yaxın qohumlarda mis metabolizmasının pozulması zamanı.
- Mis metabolizmasının pozulması ilə müşayiət olunan patoloji şərtlərin müalicəsi zamanı.
- Kəskin və ya xroniki mis zəhərlənməsindən şübhələnilirsə.
- Ağır qaraciyər xəstəliyi ilə.
Qanda mis yüksəkliyi
- Wilson-Konovalov xəstəliyi (qanda seruloplazmin və misin azalması ilə sidikdə misin miqdarının əhəmiyyətli dərəcədə artması).
- Kəskin və ya xroniki mis zəhərlənməsi (normal səviyyədə seruloplazmin olması ilə sidikdə və qanda konsentrasiyanın artması).
- Biliyar siroz.
- Xroniki aktiv hepatit.
- Nefrotik sindrom.
- Hipoceruloplasminemia.
- Alzheimer xəstəliyi.
- Pellaqra.