Xrom yüksək dozada zəhərli xüsusiyyətlərə malik həyati mineraldır. Çoxsaylı tədqiqat işlərinə baxmayaraq, xromun fizioloji təsir mexanizmləri dəqiq bilinmir, lakin məlumdur ki, bu iz elementi karbohidrat mübadiləsinin tənzimlənməsində mühüm rol oynayır, lipid mübadiləsində və aterosklerozun qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. tiroid vəzi və nuklein turşularının quruluşuna və funksiyasına təsir edir. İnsülinin bütün metabolik funksiyalarını və bu hormondan asılı olan prosesləri artıra biləcəyi elmi olaraq sübut edilmişdir.

  • Analizdən  2-3 saat əvvəl yemək yeməyin, qazsız təmiz su içə bilərsiniz.
  • Müayinədən 30 dəqiqə əvvəl siqaret çəkməyin.
  • Yüksək xrom tərkibi şəraitində işləyərkən;
  • xrom birləşmələri ilə zəhərlənmə simptomları zamanı;
  • xrom çatışmazlığından şübhələnirsinizsə (qlükoza tolerantlığının azalması);
  • uzun müddət parenteral qidalanma olan xəstələri müayinə edərkən;
  • xrom tərkibli qida əlavələri qəbul edən xəstənin dövri müayinəsi zamanı.

Qanda xrom səviyyəsinin artmasının səbəbləri:

  • yüksək xrom tərkibi şəraitində işləmək;
  • xrom birləşmələri ilə kəskin və ya xroniki zəhərlənmə;
  • tərkibində xrom olan qida əlavələrindən sui -istifadə.
  • Xromun və onun birləşmələrinin zəhərli təsirinin əlamətləri: dəri lezyonları (dermatit, ülserlər), burun septumunun qığırdağının xarakterik perforasiyası ilə burun mukozasının ülserasiyası, qastrit, mədə və onikibarmaq bağırsaq xoraları (əlverişsiz), xrom hepatoz, disregulyasiya damar tonu və ürək fəaliyyəti.

Qanda xrom səviyyəsinin azalmasının səbəbləri:

  • uzun və tam parenteral qidalanma zamanı,
  • bariatrik əməliyyatdan sonra (mədəni kiçiltmək üçün),
  • malabsorbsiya sindromu zamanı bədəndə kifayət qədər xrom qəbul edilməməsi;
  • qida, içməli suda kifayət qədər xrom tərkibinin olmaması.