Vitamin və Mikroelementlər

Maqnezium (Mg) nədir? Maqnezium tərkibli qidalar hansılardır?

Maqnezium sümüklərin inkişafı üçün vacib bir mineraldır. Kalsiumla qarşılıqlı təsir edərək ferment istehsalına da kömək edir. Maqnezium, fosfor və kalsiumla birlikdə sümükləri fiziki olaraq yenidən qurmaq və sümük səthindəki çatışmazlığı tamamlamaq vəzifəsinə malikdir. Yetərli miqdarda qidalarla təmin edilir, lakin bəzi xəstəliklər zamanı çatışmazlıq görülə bilər.

Maqnezium sinir hüceyrələri üçün də vacibdir. Kalsiumun sinir hüceyrələrinə daxil olmasının  qarşısını almaqdan cavabdehdir. Sinir hüceyrəsində çoxaldıqda əzələ ağrısı, əzələ yorğunluğu və əzələ spazmı meydana gələ bilər. Maqnezium enerji yaratmaqla zülalların, yağların və karbohidratların kimyəvi və bioloji dəyişikliklərini təmin edir. Kifayət qədər maqnezium olmadıqda, əzələlərdə enerji yığılmır, sinir sistemi, vəzilər, böyrəklər, əzələlər, beyin, ürək və damarlara pis təsir edir və xəstəliklər meydana gəlir.

Maqnezium haqqında ətraflı məlumat üçün keçid edin

Maqnezium Tərkibində Qidalar

Maqnezium tərkibli qidaların bir çoxu aşağıda sadalanmışdır.

  • Balqabaq Toxumu
  • Ispanaqda 100 qramda 79 mq maqnezium var. Ehtiyacın 20% -ni ödəyir.
  • Soya ehtiyacın 70% -ni 100 qramda qarşılayır.
  • 100 qramda (qaynadılmış) Yaşıl lobya ehtiyacın 5% -ni qarşılayır.
  • Qara lobya ehtiyacın 17% -ni 100 qramda (qaynadılmış) qarşılayır.
  • 1 xörək qaşığı susamda maqnezium ehtiyacının 8% -ni qarşılayır. 31.6 mq
  • 28 qram Günəbaxan Toxumu ehtiyacın  9% -ni qarşılayır.
  • 28 qramlıq kaju məhsulu ehtiyacın 20% -ni qarşılayır.
  • Badam 100 qramda 286 mq maqnezium var .
  • Qırmızı Buğda 100 qramda 136 mq maqnezium  var.
  • Karabuğdayın 100 qramında 251 mq maqnezium var.
  • Qəhvəyi düyü 100 qramda 143 mq maqneziuma malikdir.
  • Ton balığı 100 qramda 27 mq maqneziuma malikdir.
  • Çovdar ununda 100 qramda 248 mq maqnezium var.
  • Buğda ununda 100 qramda 138 mq maqnezium var.
  • Kətan toxumunda 100 qramda 392 mq maqnezium var.

Tofu, tam taxıl, paxlalılar, soya unu, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, bəkmız, balqabaq, qoz, şokolad, fıstıq, çuğundur yarpaqları, yulaf əzməsi, yerfıstığı, banan, bişmiş kartof, kakao tozu, şüyüd keşniş, adaçayı, kərəviz, reyhan , quru xardal, kəklikotu, razyana, tərxun, kimyon, marjoram maqnezium tərkibli digər qidalardır.