Haptoqlobulin

0 Azn

Haptoglobin, alfa-2-globulin fraksiyasına aid bir qan plazma proteinidir. İnsan bədənində üç növ ilə təmsil olunur: Нр 1-1, Нр 2-1, Нр 2-2. Hp 1-1 monomer, Hp 2-1, Hp 2-2 polimerlərdir.

Qanda haptoglobin səviyyəsini dəyişdirən patoloji vəziyətlər kəskin faza reaksiyası, qaraciyərin və böyrəklərin zədələnməsi, autoimmun xəstəliklər, hemolizdir.

Haptoglobin funksiyası hemoglobini bağlamaq və kəskin faza reaksiyasında iştirak etməkdir. Hemoglobin qırmızı qan hüceyrələrinə birləşmiş olur, oksigeni toxumalara çatdırır və karbon dioksidin daşınmasında iştirak edir. Eritrosit ömrü 120 gündür. Eritrositlərin çoxu dalaqda və qaraciyərdə parçalanır, lakin bir qismi hemoglobinin qan dövranına (damardaxili hemoliz) sərbəst buraxılması ilə birbaşa venada məhv olur. Normalda damardaxili hemoliz nisbəti azdır. Az miqdarda hemoglobin haptoglobinə bağlanır, sonra bu kompleks retikuloendotelial sistemin hüceyrələri tərəfindən, məsələn, dalaq tərəfindən sorulur. Hemoglobindən çıxan dəmir yeni əmələ gələn eritrositlərə qayıdır, yəni haptoglobin bədəndəki dəmir mübadiləsində rol oynayır. Sərbəst hemoglobin bağlanmazsa, böyrəklərə daxil olur və onları zədələyə bilər.

Eritrositlərin parçalanması venada çoxalması  hemoglobinin qanda sərbəst formasının artmasına və müvafiq olaraq haptoglobin səviyyəsinin azalmasına səbəb olur. Haptoglobin istehsalı hemoliz zamanı artmır. Beləliklə, haptoglobin səviyyəsindəki azalma hemolizin vacib bir əlamətidir və damardaxili - qan dövranından kənarda hemoliz edilmiş haptoglobinin azalması ilə müşayiət olunmur.

Haptoglobin kəskin faza zülallarına aiddir - infeksiya, zədələnmə, şiş prosesinə cavab olaraq istehsal olunur. Haptoglobin sintezi böyümə hormonu, insulin, bakterial endotoksinlər, prostaqlandinlər və sitokinlərin təsiri ilə artır. İltihab zamanı antioksidan rolunu oynayır, hüceyrələrin zədələnməsini azaldır, Escherichia Coli - E. coli kimi bəzi bakteriyaların böyüməsini maneə törədir, prostaglandinlərin sintezini inhibə edərək iltihabı zəiflədir. Həm də damar böyüməsini stimullaşdırır və immun sisteminin tənzimlənməsində rol oynayır. Beləliklə, iltihab, şiş böyüməsi, kimyəvi faktorların zədələnməsi ilə qanda haptoglobin səviyyəsi zərərverici amilin təsirinin başlamasından 4-6 gün sonra artır və bitdikdən 14 gün sonra dayanır.

Qaraciyər zədələnəndə zülal istehsal etmə qabiliyyəti pozulur və bu da haptoglobin miqdarının azalmasına səbəb olur (qaraciyərdə sintez olunduğu üçün). Böyrək zədələnməsi halında, normal olaraq qan dövranında qalan proteinlər, haptoglobin növləri arasında ən aşağı molekulyar ağırlığa sahib olan Hp 1-1 kimi sidikdə itir. Bu hallarda qanda haptoglobin miqdarı azalır.

Autoimmun xəstəliklərdə haptoglobin sintezində iştirak edən fermentin aktivliyi artır və bu da qandakı konsentrasiyasını artırır.

Çox vaxt haptoglobin analizi hemolitik anemiya diaqnozu və şiddətini qiymətləndirmək üçün istifadə olunur.

  • Analiz dirsək venasından götürülmüş qan nümunəsində yoxlanılır.
  • Analiz 8-14 saat aclıqdan sonra verilməlidir. Su içmək olar.
  • Yüngül qida qəbul olunubsa, ən tez 4 saat sonra analiz vermək olar.
  • Damardaxili hemolizin diaqnozu və şiddəti üçün.
  • Kəskin faza reaksiyasını (infeksiya, iltihab, şişlik, yanıqlar, donma, autoimmun xəstəliklər) aşkar etmək.
  • Qaraciyər funksiyasını qiymətləndirmək.
  • Hemolitik anemiya simptomları ilə (zəiflik, sidik qaranlığı, solğunluq, dərinin sararması).
  • Hemoglobin, eritrositlər, yetişməmiş eritrosit formaları zamanı.
  • Hemoliz ehtimalı olduqda (qan köçürülməsi, süni ürək qapaqları, hemodializ, qırmızı qan hüceyrələrini paraçalayan maddələrin təsiri - qurğuşun, boyalar, sulfanamidlər, ilan zəhəri səbəbindən).

 

 

Haptoqlobulin artmasının səbəbləri

  • infeksiyalar, travma, nekroz, yanıqlar, əməliyyatlar, sepsis, bədxassəli şişlər,
  • üstünlük təşkil edən birləşdirici toxuma lezyonu ilə sistematik xəstəliklər (revmatizm, sistem lupus eritematozus, revmatoid artrit),
  • öd yollarının tıxanması,
  • diabet,
  • aclıq,
  • müəyyən dərmanların istifadəsi (androgenlər, kortikosteroidlər).

Haptoglobin səviyyəsində azalma səbəbləri:

  • hemolitik anemiya (membranların irsi qüsurları, eritrosit və hemoglobin fermentləri, uyğun olmayan qan qrupunun köçürülməsi, bəzi zəhərlərin, dərmanların, kimyəvi maddələrin, hemodializin, süni ürək qapaqlarının təsiri),
  • haptoglobin genetik çatışmazlığı,
  • estrogen istifadəsi,
  • hamiləlik,
  • qaraciyər patologiyası,
  • müəyyən dərmanların istifadəsi (estrogen tərkibli dərmanlar, klorpromazin, indometazin),
  • nefrotik sindrom.