Protrombin qaraciyər tərəfindən ifraz edilən, qanın laxtalanmasına təsir edən faktordur.
Hər hansı nayihədə qanama zamanı protrombin trombinə çevrilir. Trombin isə fibrinogeni fibrinə çevirir və fibrin laxtalanma ilə qanaxmanı dayandırır. Protrombin zamanı(PT) analizi ilə Fibrinogen, Ptortrombin, Faktor V, Faktor VII və Faktor X dəyərləndirilmiş olur.
- Qanın axşam yeməyindən 8-14 saat sonra səhər, acqarına (su içmək olar), günorta
- yüngül qida qəbul etdikdən 4 saat sonra götürülməsi tövsiyyə olunur.
- Tədqiqat zamanı psixoemosionallığın və fiziki yükün artırılması (idman məşqləri), spirtli içki qəbulu istisna olunmalıdır.
- Qan laxtalanma sisteminin skrining müayinəsi
- Qan laxtalanmasının patoloji müayinəsi
- Laxtalanma faktorlarının reaksiyasının skrininqi
Pt yüksəkliyi
- Ciddi qaraciyər xəstəlikləri,
- K vitamini çatışmazlığı,
- Uzun müddətli öd kanalının tıxanmasının söz mövzusu vəziyyətlər,
- Antibiotiklərin istifadəsi,
- Diffuz damardaxili laxtalanma ilə şərtlər,
- Pt-nin yüksək olduğu hallarda həddindən artıq miqdarda qan köçürülməsi olur.
PT azlığı
- K vitamini qəbulu
- Doğuşa nəzarət dərmanları kimi estrogen tərkibli dərmanların qəbulu,
- Yeni dondurulmuş plazma köçürüldükdə